KURV 0
LUK

Indkøbskurven er tom

Kat i et træ;

Slip katten ud: Den kattesikre have

Hvis en kat har fri adgang til en have igennem en kattelem, og samtidig har en hyggelig plads i huset, så har den et perfekt liv – set med kattens øjne. Den er afhængig af mennesket, men kan dog selv bestemme, om den vil være inde eller ude, og udenfor kan den udleve sin egentlige natur. For at undgå misforståelser: En kat, som aldrig har været sluppet løs, men som har det godt som en indekat, har det i princippet ikke dårligere end en løsgående kat i haven – alt afhængigt af racen. Og haven er jo heller ikke en risikofri zone. Hvis du er ekstra opmærksom, kan du hurtigt finde farekilderne og derefter gøre udeområdet kattesikkert.


Indhold


Hvilke fordele er der ved at lade katten løbe frit rundt i haven?

Haven tilbyder katten forskellige impulser, som den kan opdage og observere hver dag. Disse indbefatter alt lige fra vejret, til kontakt med andre dyr, der bevæger sig rundt i kattens revir, og dermed sker der altid noget spændende. En solstråle på pelsen, fugtigt græs under poterne eller fuglesang: Alt dette bliver hele tiden genopdaget og analyseret. Dertil kommer de forskellige dufte, besøgene fra nabokatten eller rivaler, der skal skræmmes væk. Udenfor bliver kattens mentale engagement og sportslige evner fremmet gennem klatring og sprint. Adgang til haven kan gøre din kat mere vital.

Hvilke farer lurer i haven?

Der er dog nogle ting i enhver have, der udgør et stort farepotentiale for katten. Hvis du er lidt opmærksom, kan du dog nemt afhjælpe de fleste af disse risici.

Regnvandstønder, damme og swimmingpools

Ikke-afdækkede vandoverflader kan hurtigt koste katten livet. Hvis det går helt galt, falder katten i vandet og kan ikke selv komme op igen.

Det er yderst vigtigt, at du lægger et låg på regnvandstønderne og lægger et net hen over havedammen om vinteren, for tynde, usikre isflader kan få uerfarne katte til at skøjte ukontrolleret rundt. Herudover må du under ingen omstændigheder plante klatreplanter i havedammen eller holde fisk i den. Hvis du har en svømmepøl i haven, skal du sørge for, at der altid stikker en ”redningsbro” op af vandet.

Gødningsmidler, ukrudtsmidler og insekticider

Når du arbejder i haven, må du egentlig ikke anvende giftige substanser og kemikalier, men af og til er det uundgåeligt. Sørg for, at midlerne ikke står på steder, hvor katten kan nå dem, og at ingen rester bliver liggende i bede eller på havestierne. Undlad at bekæmpe uønskede gæster med gift!

Affald

Hvis du bor ved en offentlig veje og eller hovedgade, ærgrer du dig sandsynligvis af og til over affald, som folk bare har smidt ind i din have hen over stakittet, eller som er blevet blæst ind i din have. Kontrollér haven grundigt for plastikposer (fare for kvælning!), glasskår og dele, der kan sluges.

Trafik

Havestakitter, der befinder sig lige ved siden af en vej, skal indrettes således, at katten ikke ender direkte ude på vejen, når den kravler ud under stakittet. Ekstra trådnet på indersiden af stakittet eller en tyk hæk reducerer kattens hastighed på dette farlige sted. Også vejen til naboens mindre tolerante kat skal gøres mere besværlig med lignende metoder.

Nabohunde og fremmede katte

Hvis en hund, der ikke kan lide katte, kan løbe frit rundt i naboens have, kan dette føre til alvorlige konfrontationer, som ikke er begrænset til selve haven. Herudover kan mere dominerende katte trænge ind i haven og skabe problemer. Når ens kat ikke kommer i kontakt med f.eks. fremmede katte, begrænser man også risikoen for skader, og sygdomme.

Katte slås i en have

Planter

Planter er en del af enhver have. Men ikke alle planter er ufarlige for en kat, der er nysgerrig og gerne vil smage på dem. Bestemte planter med torne er ligeledes en fare for kattepoterne – for eksempel berberis, brombær, roser og outdoor-kaktusser.

Hvilke planter er egnede til katte?

Katte undgår at komme i kontakt med spidse torne, når de først har prøvet det én gang, men giftige planter er en udbredt sundhedsfare, der skal undgås helt. Mange typiske haveplanter er mere eller mindre giftige. Kødspisende katte er kendt for at undgå større planteområder, men de smager gerne på enkelte planter. For kattens skyld skal du derfor helst undgå at plante de blomster og stauder i din have, som står på vores tjekliste.

Vær opmærksom på: Denne liste er slet ikke fuldstændig – hvis du er i tvivl, så indhent oplysninger om planternes egenskaber forud for indretningen af haven. Indhent helst professionel rådgivning fra din dyrlæge.

Giftige haveplanter
  • Påskeliljer
  • Oleander
  • Krysantemum
  • Begonie
  • Efeu
  • Buksbom
  • Rhododendron
  • Taks
  • Stormhat
  • Engletrompet

Hvordan skal en kattesikker have være indrettet?

Hvis det er muligt, skal katten helst ikke kunne forlade haven. For at katten bliver i haven, og de ubudne gæster bliver uden for haven, kan det godt betale sig at investere i et højt hegn. Hegnet skal helst være et metalhegn med en indadbøjet kant øverst, som dyret ikke kan klatre så godt på som på træstolper.

Vær opmærksom på, at du eventuelt får brug for en byggetilladelse, hvis hegnet er meget højt. Spørg kommunen. Du kan få grønne planter til at gro op ad hegnet. En katteafspærring ved træer og nedløbsrør har ikke kun til formål at forhindre katten i at nå op til fuglerederne. Dermed kan du også undgå klatreøvelser i meget store højder og forhindre, at katten bruger et træ eller en mast som ”smutvej” til at komme ind i andre haver.

For at katten føler sig sikker i haven, skal den have en mulighed for at bevæge sig frit mellem huset og det udendørs område. Dette kan klares uden problemer ved hjælp af en kattelem. Der findes modeller, som også kan integreres i terrassedøre af glas, og som kan programmeres således, at det kun er din egen kat, der kan komme ind i huset.

Hvorfor skal katten overhovedet være hegnet ind?

Mange vil sikkert undre sig over, hvorfor de overhovedet skal hegne deres kat inde, når den er ude, og nogle vil måske oven i købet mene at det er synd.

Som beskrevet ovenfor, er der mange gode grunde til, at lave en indhegning til sin kat, da det langt hen ad vejen vil være mere sikkert for den. Mange katte i storbyer har også et øget stressniveau, simpelthen fordi der er et større antal katte samlet på forholdsvis lidt plads. Dette mindsker kattenes revirer og fører ofte til flere konfrontationer med andre katte, hvilket ikke ses lige så hyppigt i mindre bysamfund, med færre katte.

Dernæst kan det være godt at holde sig for øje, om ens naboer sætter pris på at ens nysgerrige pelsede ven, løber frit rundt. Det er bestemt ikke alle mennesker der er begejstrede for katte, hvilket jævnligt kan føre til uvenskab i boligkvarterer. Det omvendte kan også ske, at nogen bliver så begejstret for ens kat, at den bliver ”adopteret” til en anden familie, uden ens samtykke.

Der er også trådt en ny kattelov i kraft pr. 1. juli 2021, der betyder at katte der løber frit, og som ikke er ID-mærket og registreret, må der tages ejerskab over af enhver, uden varsel.
Dvs. at har du en kat der hverken er chippet eller øremærket,, og som løber frit rundt, så må en anden person frit overtage den, eller indlevere den på et internat, uden at fremlyse den. Derfor kan det bestemt anbefales at få ID-mærket sin kat, gerne både med chip og øremærkning, samt få den registreret i et katteregister. Nogle dyrlæger anbefaler kun chip, men en chip kan stoppe med at virke, den kan vandre og en chip er mildest talt ikke særlig synlig. Det er øretatoveringer til gengæld.


Lyst til at vide mere?

kat

Fuldfoder og kosttilskud til kat - værd at vide

Kat i transportkasse;

Sådan får du katten ind i transportkassen