KURV 0
LUK

Indkøbskurven er tom

Hund der laver agility

Der er mange hundesportsgrene – hvilken en er den rigtige til dig & din hund?

Ved hundesport tænkes formodentlig i første omgang på fysisk træning og bevægelse af de firbenede. Men hundesport er så meget mere: Den er lig med sjov, hjernearbejde, succesoplevelser, konkurrence, opdragelse og socialisering. Derudover styrker kvalitetstiden sammen båndet imellem hund og hundeejer. Vi præsenterer de ti mest populære hundesportsgrene. Læs her, hvilken der er den rigtige til din yndling, og hvad du skal være opmærksom på.


Indhold


Hvilke kriterier er afgørende for valg af hundesportsgren?

Ikke al hundesport passer til ethvert hund-menneske-team. Før du med den firbenede ven snuser til en af hundesportsgrenene i vores oversigt, skal du stille dig selv følgende spørgsmål:

Spørgsmål til din hundSpørgsmål du skal stille dig selv
Har din hund den rigtige størrelse? Har du nok tid til den nye hobby?
Passer sportsgrenen til hundens race? Hvilke omkostninger kan du forvente til kurser og træning?
Er sportsgrenen alderstilpasset? Skal der anskaffes udstyr?
Er sportsgrenen alderstilpasset? Skal der anskaffes udstyr?
Passer sporten til hundens sundshedstilstand? Tilbydes denne form for hundesport nær dig?
Er det en sport som hunden godt kan lide? Er der et introkursus, hvor man kan prøve det?
Kan denne sport/træning forstærke en negativ adfærd? Er hundesporten noget du godt kan lide?

Inden for mange hundesportsgrene inddeles dyrene i passende grupper – altså f.eks. agility til små hunde, sporarbejde for seniorer eller også sportsgrupper til hunde med handicap. Da hundesport ofte organiseres af foreninger, er omkostningerne som regel overskuelige. Udstyr kan delvist være nødvendigt – eksempelvis seletøj til trækhundesport. Orientér dig på forhånd: Mange foreninger informerer om deres arbejde og tilbyder introtimer eller inviterer til åbent hus. Tidsfaktoren ved en sådan hobby, bør heller ikke undervurderes: Hvis du er begyndt at træne din hund, kan du ikke bare pludselig stoppe, fordi du ikke har tid. En reguleret op- og nedtrapning er tvingende nødvendig ved fysisk krævende sportsgrene.

Træning og leg med din hund


Agility slalom pinde

Agility slalom pinde

Hundeline

Lang sporline

Hundesele

Hundesele

tørredragt hund

Tørredragt

snackdummy

Snackdummy

tyggeben hund

Tyggeben okse

plysdyr hund

Plysdyr

Hundelegetøj

Hundelegetøj

Redaktionens tip

Leder du efter en hundesportsforening i din nærhed? Se en liste over foreninger med hundesport på DGI's hjemmeside eller find arrangementer og træning nær dig på Danmarks civile hundeførerforenings hjemmeside.

Hvad skal du tage højde for, før du går igang?

Generelt må kun sunde, fysisk udvoksede hunde deltage i sport. Nogle små hunde anses for udvokset allerede efter den 14. levemåned, store hunderacer har brug for op til to år. En ung hund kan introduceres legende til sporten – men må under ingen omstændigheder overbelastes. Hvis din hund viser påfaldende symptomer i bevægelsesmønstret, er en tur til dyrlægen uundgåelig. Sådanne påfaldende symptomer er eksempelvis, når hunden trækker på et bagben ved temposkift, hvis den svinger kraftigt med hoften, når den går, eller hvis den hurtigt sætter sig, når den skal stå stille.

Ved følgende hundesportsgrene anbefales sundhedstjek på forhånd:

  • Trækhundesport
  • Agility
  • Lydighed
  • Rally-lydighed
  • Canicross

Især ved ældre hunde kan det være nyttigt at få hundens kondiniveau vurderet af en hundefysioterapeut. Efter ønske kan du også få en individuel træningsplan. Men selv ved unge hunde i god form skal træningsintensiteten øges langsomt. Hunde kan også få ømme muskler! Varm hunden op før sport med løsgørende gå- og strækøvelser. Hunden bør under ingen omstændigheder springe ud af bagagerummet og så yde maksimalt med det samme. Efter træningen har din yndling fortjent at blive kælet med!

Agility med lille hund

Agility

Agility slalom med lille hund

Ved agility-træning handler det om smidighed, hurtighed og koordinationsevne. Hunden skal igennem banen i hurtigt tempo efter nogle bestemt regler. Det går over forhindringer, igennem tunneler slalom og op ad skrå vægge. Agility egner sig til store og små hunde i god fysisk form. For hunde med handicap eller racespecifikke begrænsninger findes en langsommere variant: Degility-træning.

Lydighedstræning

Her drejer det sig om en vellykket kommunikation imellem hund og hundefører. I forskellige situationer skal to- og firbenede bevise, at de er et velfungerende team. Foruden beherskelse af kommandoer skal hunden apportere forskellige genstande og også adlyde over afstand. Lydighed egner sig til alle hunde - særligt til dem med den såkaldte „will to please“. Rally-lydighed er i øvrigt en form for blanding af agility og lydighed.

Sporarbejde og mantrailing

Mantrailing med hund

Ved sporsøgning følger hunden et faktisk spor på jorden, ved mantrailing orienterer den sig udelukkende efter individuel lugt, som sporlæggeren har efterladt. Dette arbejde med næsen er helt oppe på listen for jagthunde, men egner sig også til andre med en god snude.

Træningsudtyr til dig og din hund


Agility tunnel

Agility tunnel

Godbidder

Træningsgodbidder

Hundeline

Aktivitetsline

Godbidstaske

Godbidstaske

hundefløjte

Hundefløjte

tørfoder til hund

Tørfoder Real Nature

Dummytræning

Dummytræning fokuserer på hundens naturlige instinkter: dens legetrang, jagtinstinktet, lysten til at løbe efter, spore og bringe ting tilbage (Apportering). Egner sig til alle hunde, kan også allerede øves i passende omfang med den unge hund og gør især retrieveren lykkelig!

Treibball: racetilpasset boldsport for aktive hunde

Ved treibball fører hunden otte forskelligt store gymnastikbolde (fårene) ind i et mål (folden) efter hinanden inden for 15 minutter. Den får sine anvisninger og hjælp via kommandoer og tilråb fra dig. Treibball vedrører hyrdehundens opgaveområder, men egner sig til alle sunde hunde.

Dog Dancing

Dogdancing

Ved Dog dancing udarbejder hund og hundefører en koreografi til passende musik ud fra forskellige elementer som lydighed, kunststykker og tricks. Sporten egner sig til alle hunde, da den er tilpasset hundens individuelle muligheder.

Trækhundesport: til større hunde i god fysisk form

Trækhundesport er et overordnet begreb for en lang række hundesportsgrene. Det omfatter f.eks. bikejøring (cykle med hund), skijøring (skiløb med hund) eller slædehundesport. Ved alle disse sportsgrene handler det om, at hunden – alene eller i spand med flere hunde – trækker noget efter sig. Trækhundesport egner sig til større, løbeglade hunde i fysisk topform, der har fået grønt lys af dyrlægen.

Canicross: terrænløb med hund

Canicross med hund

Canicross er til sunde, større, løbestærke hunde med hundeejere med sportslige ambitioner. Det er en form for terrænløb, hvor hundeføreren ved hjælp af en elastisk line, der er fastgjort til hundeselen, er forbundet med sin hund og lader sig trække af denne både i fladt terræn samt op ad bakke. Hvis det er for vildt til dig: Der findes også canivandring.

Longering med hund

Som ved ridesporten løber hundene ved longering med eller uden line i en cirkel og skal følge forskellige kommandoer, udføre øvelser og registrere signaler med synet. Her står lydighed og kommunikation i forgrunden. Da intensiteten er meget variabel, egner longering sig til alle store og små hunde.

Doga til afspænding og nærvær

Doga - yoga med hund

Hvad med lidt afspænding ved doga efter udøvelse af sport? Doga står for yoga med hund. Det drejer sig mindre om at gennemgå enkelte asanas, men mere om at tilbringe tid sammen og skabe kropsligt nærvær og ro, så hund og menneske finder afslapning i fællesskab. Doga er for alle hunde. Eneste forudsætning: Til et gruppekursus skal den firbenede ven være social omgængelig og afslappet – altså en dogi.


Lyst til at vide mere?

Hund kigger ud af vindue

Kan din hund være alene hjemme? Sådan lærer du den det

Kvinde med hund

For travl hverdag med hund? - Tips til en bedre hverdag

Kvinde giver hund high five

Sådan kommer du afslappet igennem hverdagen med din hund

Hunde der graver på stranden

God ferie - sådan får du en uf orglemmelig ferie med hunden