KURV 0
LUK

Indkøbskurven er tom

hund med allergi klør sig

Sådan opdager og behandler du hundeallergier

Måske undrer du dig over, hvorfor din hund har fået en glansløs pels eller endda taber pelsen på trods af, at du fodrer den med førsteklasses foder? Eller hvorfor den hele tiden klør sig, selvom et parasitangreb ikke er blevet påvist? Nogle hundeejere observerer endda adfærdsændringer hos deres hundevenner, som sker pludseligt og uden grund. Det er ikke alle hundeejere, der ser sammenhængen mellem disse og lignende symptomer og en allergi. Men allergi er en sygdom i immunforsvaret, som flere og flere hunde lider af. Her kan du finde oplysninger om diagnosemuligheder og metoder til at få styr på hundeallergien!


Indhold


Sådan opdager og forstår du hundeallergier så tidligt som muligt

Vidste du, at næsten hver femte hund lider af en allergi? Tendensen er stigende. Årsagerne til denne alarmerende udvikling er mange, og krydsallergier med alle mulige symptomer gør det endnu sværere at stille en præcis diagnose. For at kunne forstå hundens allergi korrekt er det vigtigt, at du starter med at identificere de mulige kilder til allergien. Dette indbefatter blandt andet miljøbelastninger og intolerance over for foder.

Medicinsk set er intolerance og allergi to meget forskellige tilstande! Derfor er antallet af allergikere også steget så kraftigt på det seneste...Her er forklaringen: En allergi er en overfølsomhedsreaktion, der aktiveres af immunsystemet.

Intolerance er overfølsomhedsreaktioner, der ikke aktiveres af immunforsvaret men derimod f.eks. via enzymmangel, stofskiftesygdomme eller tilsætningsstoffer, som kan udløse overfølsomhedsreaktioner.

Hundeallergi – hvad er det?

Både læger og dyrlæger anser ”allergier” for at være kroppens medfødte tendens til at reagere på bestemte substanser med en patologisk reaktion. Disse substanser er stoffer, der egentlig er ufarlige for dyret. Men det fejlprogrammerede immunforsvar identificerer disse substanser som giftige eller ikke-tolererede i tilfælde af ydre kontakt (hud, luftveje) eller oral kontakt (indtagelse) og reagerer ved at gå i forsvarsposition, og dermed går hele kroppen i alarmberedskab. Substanser, der udløser en sådan immunreaktion, kaldes allergener.

Hundens hudsygdomme ligestilles ofte med allergier. Selvom hundeallergi hører ind under begrebet hudsygdomme, er denne generalisering ikke korrekt. Hudsygdomme hos en hund kræver en mere præcis differentiering.

Hvilke hundeallergier er de hyppigste?

De hyppigste hundeallergier indbefatter miljøallergier, parasitallergier og foderallergier.

Hvornår opstår en allergi hos en hund?

Man kan ikke forudsige, hvornår og om en allergi bryder ud. Som regel kræver det, at hunden flere gange eller permanent kommer i kontakt med allergenerne, for at en allergi manifesteres. Dette sker som regel først i hundens andet eller tredje leveår. Foderintolerans kan derimod bryde ud i enhver alder. Hvis man kender årsagen til allergier eller foderintolerans, kan man som regel ret nemt få styr på problemet.

Flere oplysninger om hundeallergier og foderintolerans

Et overblik over symptomerne:
  • Hold godt øje med din hund over et par uger. Kradser den sig hele tiden på bestemte steder på kroppen?
  • Er der hudområder, som hunden hele tiden slikker?
  • Har hunden regelmæssigt mave-tarm-problemer, eller lider den af diarré eller opkastninger?
  • Lider hunden af ørebetændelse eller andre betændelsestilstande og hudødemer og hævelser?

Alt dette kan være tegn på en eller sågar flere allergier, og de tegn skal tages alvorligt. I tilfælde af en mistanke om en hundeallergi skal du helst opsøge en dyrlæge eller en dyreklinik med speciale i allergier. Man har brug for mange erfaringsværdier og yderligere kvalifikationer for at kunne diagnosticere hundeallergier korrekt.

Fortæl dyrlægen om alle symptomer, som du har lagt mærke til hos din firbenede ven i en længere tidsperiode. Vær i den forbindelse opmærksom på, at loppespytallergier og visse kontaktallergier kan forekomme på bestemte årstider eller i intervaller. Optag gerne videoer, da dyrene ikke altid viser deres naturlige adfærd i behandlingsværelset.

Når dyret føler sig meget presset, ændrer den væremåde! Hvis din ”puttehund” ikke længere vil have, at du rører ved den, hvis du ikke længere må klø den på hovedet eller bag ved ørerne, og hvis hunden måske endda bliver aggressiv, når du kommer i nærheden af den, så kan dette sagtens være et tegn på en allergi, som har været der længe.

Hvad kan dyrlægen gøre for at diagnosticere en allergi hos en hund?

En dyrlæge har flere forskellige muligheder for at diagnosticere en allergi hos en hund.

Forskellige fremgangsmåder:
  • Blodprøve
  • Allergitest (intrakutantest)
  • Eksklusionsdiæt (favoritten i tilfælde af foderallergier og -intolerans)
  • Klinisk eksklusionsmetode/-diagnostik

Erfaringerne med dyremedicinsk diagnostik har vist, at blodprøver og intrakutantests (tests under huden) alene ikke leverer pålidelige oplysninger om hundens allergistatus.

Til sidst udfærdiger dyrlægen en diagnose ved hjælp af en klinisk eksklusionsmetode, hvor de sygdomme, der ledsages af de samme symptomer, udelukkes en efter en. Blodprøver og allergitests kan levere yderligere oplysninger til diagnosen.

I tilfælde af mistanke om en foder-intolerans udføres en eksklusionsdiæt. Den indebærer, at du først kun giver hunden kød, som hunden indtil nu aldrig eller kun sporadisk har fået at spise. Det kan for eksempel være heste- eller strudsekød med tilbehør, der indeholder kulhydrater. Hvis hundens symptomer forbedres under overholdelse af denne strenge diæt, giver man hunden flere og flere andre ingredienser for på den måde at finde frem til problemernes udløser. Denne diæt skal under alle omstændigheder overvåges af en ekspert for at undgå uønskede bivirkninger og for at identificere eventuelle mangelsymptomer i tide.

Behandlingsmuligheder ved hundeallergi: Undgåelsesstrategien!

I starten kan dyrlægen give din hund noget medicin for at lindre de akutte problemer.
Men så snart udløseren af hundeallergien – allergenet – er blevet identificeret, er den bedste medicin at undgå dette allergen!

I tilfælde af kontakt-, mide- eller loppespytallergi behandles selve årsagen, og lopper, mider eller allergiudløsende substanser, der befinder sig i hundens omgivelser, fjernes eller dræbes.

Hvis hundens allergi er en intolerans i forhold til enkelte ingredienser i hundefoderet, såsom bestemte proteiner, gluten eller kulhydratkilder, skal foderet tilpasses målrettet og konsekvent.

VET allergi foder til hund

På maxizoo.dk, har vi et stort udvalg af allergivenligt veterinærfoder. Vær opmærksom på at fodring med et veterinærmedicinsk diætfoder må kun foregå efter aftale med en dyrlæge.

Diæter og foder, der egner sig til tilpasningen
  • Hypoallergent hundefoder fra dyrehandlen, som er kontamineringsfrit (PCR-test).
  • Hydrolyserede diæter: Aminosyrer i foderet bliver spaltet i de molekylære bestanddele, så hundens immunforsvar ikke genkender dem og derfor ikke angriber dem.
  • BARF: Råfoder, der hovedsageligt består af råt kød og rå grøntsager, som beriges med mineraler og andre stoffer, alt afhængigt af hundens individuelle behov.

Fordelen ved BARF er, at spiseplanen hovedsageligt består af naturlige komponenter – kød, grøntsager og frugt. For at undgå kostfejl, der kan føre til mangelsymptomer, skal du starte med at indhente gode råd fra en dyrlæge med speciale i dyrekost, en uddannet naturlæge med speciale i dyr eller en almindelig dyrlæge, og derefter skal du udfærdige en kostplan.

Faktorer, som du skal være opmærksom på når du implementerer en ny diæt for din hund
  • Din firbenede vens specielle diæt skal overholdes i mindst otte til ti uger, for at virkningen kan vurderes
  • Det udvalgte foder må kun indeholde ingredienser, som din hund ikke er allergisk overfor
  • Foderet må ikke indeholde konserveringsmidler eller andre biprodukter
  • Vær konsekvent – ingen undtagelser! Dette gælder især for valget af godbidder
  • En hundeallergi kan ikke kureres, men med en korrekt terapi kan allergihunde leve et langt og problemfrit liv!

Et overblik over de hyppigste hundeallergier

Denne allergi forårsages af bestemte udefrakommende påvirkninger og kendetegnes ved en atopisk dermatitis, som er hudens reaktion på allergenet. En allergisk reaktion aktiveres af gentagen kontakt med en substans, som hundens krop reagerer på gennem en allergisk reaktion. Hovedudløserne kan være bestemte græsser, pollen og kemikalier (på planter, møbler, gulve, i vaskemidler).

Denne allergi opstår gennem de gifte eller det spyt, som en parasit afgiver til hundens krop, når den suger blod ud af hunden. De hyppigste allergener er lopper og mider. Alt afhængigt af regionen og årstiden – særligt i fugtigt-varmt vejr – forefindes de ret hyppigt hos hunde.

Allergier, der for eksempel kan forårsages af anti-loppe- og flåthalsbånd, som, alt afhængigt af produktionsmetoden, er imprægneret med kemikalier, nervegifte eller med naturlige essenser, såsom neemolie, er kontaktallergier. Disse opstår gennem hundens umiddelbare kontakt med substansen via huden: For eksempel opstår gummiallergi gennem gummilegetøj og metalallergi gennem madskålen.

Som navnet antyder, er foderintolerans baseret på en medfødt eller udviklet ”intolerans” i maven og tarmene over for bestemte kostkomponenter. Derved opstår for eksempel glutenintolerans gennem kornprodukter eller laktoseintolerans gennem mælkeprodukter. Foderintolerans hos hunde indbefatter hyppigt bestemte proteiner og kulhydrater.


En foderintolerans hos en hund skal tages alvorligt, for en syg tarm er ikke i stand til at omdanne og bruge livsvigtige næringsstoffer såsom vitaminer, mineraler og mikroelementer. Kronisk tarmbetændelse fører til et svækket immunforsvar og udløser andre autoimmunsygdomme og allergier i hunden.

Allergi hos en hund – symptomerne
  • Kløe (hoved, ryg, ører)
  • Hunden kradser og/eller slikker hyppigt bestemte kropsdele
  • Hævelser, rødme
  • Hårtab på bestemte kropsdele (nederst på ryggen, ved starten af halen)
  • Hudbetændelser: På hovedet, ørerne, poterne, i armhulerne, omkring lysken eller på ryggen eller maven
  • Ørebetændelse (otitis)
  • Mave-tarm-problemer
  • Diarré
  • Opkastninger kort efter spisning
  • Såkaldte "hot spots”: Varme, røde og væskende hudbetændelsesområder
  • Ændringer i væsen og adfærd (aggressivitet, angst, nervøsitet)

Lyst til at vide mere?

hund, der blir undersøgt ved dyrlægen

Ørepleje hos hunden: Sådan vasker du din hunds ører korrekt

hund, der blir undersøgt ved dyrlægen

Sådan opdager du de hyppigste hundesygdomme, og sådan skal du reagere på dem