KURV 0
LUK

Indkøbskurven er tom

hund og hundelegetøj

Hundelegetøj til derhjemme og til turen

Hvalpe og unge hunde elsker at lege. Gennem legen kan de træne deres motoriske evner og lære, hvordan de skal opføre sig i en hundeflok. Her kan du læse mere om, hvorfor det er vigtigt, at også ældre hunde leger, hvordan du kan opbygge et tættere forhold til din firbenede ven gennem leg, og hvordan du kan integrere de bedste indendørs og udendørs hundelege i din hverdag.


Indhold


Hvorfor leger hunde?

Leg fremmer den sociale relation og styrker følelsen af sammenhold i en hundeflok. I den forbindelse spiller det ingen rolle, om flokken kun består af dyr. Igennem hele livet bruger hunde leg til at pleje deres sociale kontakter og komme af med aggressioner. Dette kræver tolerance og kommunikation mellem dyrene og udfordrer samtidig dyrenes intelligens: Næsten ubemærket finder hunden på løsninger, og hundens selvbevidsthed styrkes. Som havbiologen Jacques Cousteau engang sagde: ”At lege er en aktivitet, som man ikke kan tage alvorligt nok.”

hundehvalp der hopper

Vores tip:

Kommunikation og interaktion er vigtigere end følelsen af ejerskab: Hundeforskere har fundet ud af, at hunde foretrækker det legetøj, som deres ejere fokuserer på, og ikke det legetøj, som tilhører andre hunde.

Forskellige hunderacer leger på forskellige måder

Hunde har ikke kun individuelle men også racetypiske præferencer: Labradorer er blevet opdrættet til at samarbejde med mennesket. Når de leger, er legen præget af social interaktion og et godt samarbejde. Derimod er gravhunde opdrættet til at agere selvstændigt i en grævlingegrav, og en terrier er opdrættet til at fange rotter. Deres lege er mere selvstændige, vildere og mere aggressive. Mynder foretrækker at løbe hurtigt, så de kan få brugt deres energi, og hyrdehunde har en medfødt evne til at holde styr på en flok dyr, så for dem kan enkle boldlege være en fornærmelse. Find ud af, hvad din firbenede ven godt kan lide at lege, og tilpas aktivitetsniveauet til hundens alder og sundhedstilstand.

I princippet kan man inddele hundelege i fire kategorier:
  • Bevægelseslege
  • Intelligenslege
  • Snuselege
  • Byttelege

Outdoor: Hundelege i haven og på farten

Gør det nemt! At lege skal være en fast bestanddel af din hunds hverdag. Sørg for at integrere tid til at lege i de daglige rutiner, såsom når du vander have eller går tur med hunden. Derved bliver hverdagen aldrig kedelig, og du bliver en mere interessant leder for din hund. Det medfører, at din hund orienterer sig mere efter dig – og dermed opbygger I en tættere relation. Bare tag et stykke legetøj med, når du går tur med hunden: Gem det, læg det et sted, der kræver, at hunden klatrer op til det, eller få din hund til at hente, gribe eller bære legetøjet. Nogle hunde elsker, når legetøjet laver lyde, andre elsker hundebolde eller frisbees til hunde, mens andre foretrækker at gnave i tov og reb.

I øvrigt: Det er blevet påvist, at trækkelege fremmer hundens stræben efter at dominere. Intet taler imod en god kamp, men lad være med at være en lyseslukker – lad din firbenede ven vinde. Om sommeren kan et vandlegetøj inspirere hunden til at springe i det kolde vand, og en haveslange kan også sørge for masser af sjov og afkøling. Tilbyd dit kæledyr masser af afveksling. Hvis du bare kaster bolden igen og igen, kan hundens led blive overbelastede, og afhængighedssymptomer kan opstå.

Søgelege er bevægelse og hjernegymnastik i ét

Søgelege er egnede som indendørs hundelege, men de kan også nemt gennemføres, når I er på farten. Få din hund til at sidde i parken eller i haven. Dermed kan du samtidig øve grundkommandoerne ”sit” og ”bliv”. Vis hunden en godbid og gem derefter godbidden. Sig derefter ”find”. Gentag kommandoen, indtil hunden har fundet godbidden. Da sværhedsgraden nemt kan øges, alt afhængigt af gemmestedet, opfatter hunden denne leg som spændende i lang tid.

Vores tip:

Træk altid de godbidder, som du bruger under legen, fra dagens ration, så din hund ikke tager på. Som alternativ kan du gemme et stykke legetøj.

Gemmelege styrker relationen

Har din firbenede ven tendens til at være enerådig, og løber den gerne i forvejen? Så gem dig engang bag ved et træ, når hunden ikke holder øje med dig. Din hund vil blive meget overrasket! Sørg for, at hunden finder dig, så snart den begynder at lede efter dig. Afslut legefasen med en søgeleg, hvor hunden skal finde en godbid eller et stykke legetøj. På den måde bemærker hunden hurtigt, at det godt kan betale sig at blive i nærheden af dig. Her kan du også øge sværhedsgraden, men sørg for, at du altid holder godt øje med din ven, imens den søger.

hund, der snuser i træstub

Agility-parkour i terrænet

Skab din helt egen agility-parkour i skoven eller i en park. Mottoet er: Under, over og forbi! Slip din fantasi løs, men lad kun din hund lave øvelser, som den kan klare rent fysisk, og vær opmærksom på faren for at komme til skade.

Du kan anvende følgende til parkour:
  • Træstammer til at balancere på
  • Grene til at lave en cavaletti-række med
  • Bænke i parken til at krybe ind under
  • Træer til en slalom-runde
  • Træstubbe til at hoppe rundt på
  • Grave eller bække som springforhindring

Vores tip:

I haven kan du som regel finde genstande, der kan have en lignende funktion. Kældre og garager gemmer også på masser af skatte. Et gammelt sæt bildæk er for eksempel perfekt til formålet. Du kan se vores udvalg til agulity, bl.a. slalom pinde, aguility ring og tunnel. Se hele udvalget til træning og leg med hund.

Indoor: Indendørs hundelege som hjernegymnastik

Intelligenslege til hunde er en velkommen afveksling – ikke kun i dårligt vejr. Vores firbenede venner har brug for tankesport for at opretholde deres mentale sundhed. Hjernegymnastik er også vigtigt for seniorer. Generelt kan man også anvende søge- og snuselege. Og så kan din firbenede ven hjælpe dig med det huslige arbejde. Lad hunden bære sokkerne ud til vasketøjskurven, eller bed den om at bære nettet med kartofler ind i køkkenet. Det gør hunden sikkert gerne mod en passende belønning!

Intelligenslege til hunde: Muffin-legen

Til denne leg skal du bruge en muffin-plade, et par bolde, som er store nok til, at de kan dække hullerne i muffin-pladen, og et par godbidder, som du gemmer under boldene. Din hund må gerne kigge på, imens du forbereder pladen. Sig derefter ”find”. Din ven snuser sig nu frem til godbid efter godbid. Jo færre godbidder du gemmer, jo sværere bliver legen. Snacklegetøj og legebrætter med forskellige sværhedsgrader, samt snusetæpper, kan man selvfølgelig også købe færdige.

Apporteringstræning med en snack-dummy

Apportering er en skøn bytteleg, som din hund vil elske. Gør din snack-dummy meget spændende: Lad din hund kigge på, imens du fylder den op. Udfør træningen i boligen, hvor der ikke er så mange forstyrrelser. Kast nu din dummy og lad hunden apportere den. Din hund får kun den lækre godbid, hvis den lægger dummyen i din hånd. Denne leg styrker jeres relation og får hunden til at lystre. Senere kan du også gemme din dummy: Få din hund til at sætte sig og sig derefter ”bliv”. Når du er klar, sender du din hund på snusetur med kommandoen ”find”.

Alderstilpassede lege

En gammel hund har andre legebehov end en ung hund. Nu er det ikke længere så vigtigt at tumle rundt. Snuse- og intelligenslege rykker længere op på listen. Hvalpe har derimod tendens til at bruge al deres energi. Her skal du overtage styringen som flokleder. Planlæg korte legesessioner, der indbefatter masser af kropskontakt, flere gange om dagen og overvej, hvilke lege giver mening. Trækkelege er for eksempel ikke velegnede til hunde, der er i gang med at skifte tænder. Hvis du skaber en god basis for fælles leg på et tidligt tidspunkt, vil du og din firbenede ven have det sjovt sammen hele livet.

Pas på, at du ikke bruger for meget kastelegetøj. Kastespil er kun egnede til udvoksede, sunde og stærke hunde, som gerne vil bruge en masse energi på at jage bolde. Men: Overdriv ikke! Ellers får du hurtigt skabt en ”ball-junkie”. De hurtige stop-/løb-bevægelser kan beskadige leddene. Herudover understøtter du jagtinstinktet hos din firbenede ven, og det er ikke nødvendigvis en ønsket adfærd.


Lyst til at vide mere?

Hund der laver agility

Hundesport - hvilken en er den rigtige til dig & din hund?

Hund,. der bliver fodret

Fodervejledning til hund - det skal du vide

Hund kigger ud af vindue

Kan din hund være alene hjemme? Sådan lærer du den det

Hunde i puberteten roder

Hund i puberteten - sådan bevarer du roen