KURV 0
LUK

Indkøbskurven er tom

Hund der løber

Løb med hund - sådan bliver I et sporty team

Er du selv en ivrig løber og kan din firbenede ven aldrig få nok motion? Så tag din hund med ud at løbe. Vi giver dig råd til hvad du skal være opmærksom på når du løber med din hund og hvordan du opdrager din følgesvend til at blive en trofast løbemakker.


Indhold


Løb med en hund - er det overhovedet muligt?

Det korte svar er ja! Løb med hunde er et fantastisk motionsforms for både hund og ejere – hvis forholdene er til det. Dog er ikke alle hunde er egnede til at løbe, og du kan selvfølgelig ikke bare begynde at løbe lange ture fra dag et. Som med alting har din firbenede ven brug for noget træning, så din hund kan vænne sig til den nye løbe situation. Ligesom os mennesker skal hunde også trænes op langsomt, hvis de skal løbe længere distancer - de har også brug for opvarmning og langsom tilvænning for at undgå skader.

Hvornår må jeg begynde at løbe med min hund?

Som udgangspunkt bør du aldrig løbe med en hvalp. Anstrengelsen er for stor selv ved korte afstande, da hverken hvalpens kondition eller muskler og knogler er tilstrækkeligt udviklede. Det kan også være stressende for hvalpen, som gerne vil gøre som ejeren ønsker, men måske kan den ikke følge med. Stress er ikke godt for hvalpens udvikling.

Dyrlæger og eksperter anbefaler først at du tager hunden med ud at løbe, når den er omkring et år gammel, eller to år gammel for nogle store racer. Ældre og gamle hunde kan også blive for belastede af løbetræning og bør derfor ikke løbe med deres ejer. Her kan løbeturen muligvis udskiftes med en gåtur i raskt tempo, hvis din hund er vant til det.

Dalmatinere

Hvilke hunderacer er velegnede som løbemakkere?

Der er hunderacer, hvis fysik generelt er absolut uegnet til at løbe lange distancer hurtigt. Disse er bl.a. små hunde som mops, franske bulldogs og gravhunde, men også store racer med en tung krop som St. Bernard og Newfoundlændere. Det er bedst ikke at løbe med hunde, der har meget pels, lang ryg og vejer meget. Egnede løbemakkere er derimod hunderacer, som er mere atletiske.

Herunder kan du se en liste over nogle af de hunderacer, som du kan løbe med, når de er udvoksede:

  • Border Collie
  • Dalmatiner
  • Husky
  • Australian Shepherd
  • Weimaraner
  • Jack Russell Terrier
  • Engelsk Setter
  • Labrador
  • Golden Retriever

Disse hunderacer har brug for meget motion og vil elske at være din faste løbemakker.

Dalmatinere

Hvordan vænner du din hund til at løbe?

Før du begynder at løbe med din hund, bør du først spørge din dyrlæge, om din hund er egnet som løbemakker. Giver dyrlægen grønt lys, kan træningen begynde.

Vær opmærksom på følgende punkter, når du skal løbetræne med din hund:

  • Før I begynder at løbe, skal din hund have lidt tid til at snuse og besørge
  • Tag det roligt i starten: Start op med gåture i højt tempo - hunde har brug for at varme musklerne op og vende kredsløbet til en belastning, præcis som vi har. Vælg korte ruter i de første par uger og stop hvert femte minut i begyndelsen. Løb i langsomt til moderat tempo. Derefter kan du gradvist øge hastigheden og distancen.
  • Når turen er slut kan du belønne ​​din firbenede ven med en godbid, noget vand og giv den masser af ros. For mange hunde, som elsker at løbe, vil turen dog være belønning nok i sig selv.
  • Vær opmærksom på din ledsagers behov: Tissepauser og snusepauser er et must!
  • Brug en længere, løs og elastisk snor, når du løber med din hund, så du og din firbenede ven har plads nok. Hvis du ønsker at have hænderne fri, kan bruge en løbeline der kan fastgøres i et løbebælte.

Vejrforholdene er også vigtige, hvis du vil ud at løbe med din hund: Den firbenede ven kan ikke tåle ekstrem varme eller isnende kulde. Dog kan visse hunderacer godt tåle at løbe i moderate minusgrader, dette gælder f.eks. Husky og hyrdehunde. Generelt anbefaler vi at du kun tager din hund med ud at løbe, når det er moderate temperaturer. Her kan det om sommeren være en fordel enten at løbe i morgentimerne eller aftentimerne, hvor det ikke er så varmt. Varm asfalt kan være meget smertefuldt for hundepoter. Om vinteren skal du være opmærksom på underlaget og din hunds poter, da det kan være smertefuldt for hunde at løbe på saltet vej, hvis de f.eks. har sprukne poter. Hunde foretrækker generelt at løbe på skov- eller markstier hvis det er muligt.

Hund der sover

Redaktionens tip:

Din hund har også brug for det rigtige udstyr når den skal være din løbemakker. Vi anbefaler en elastisk løbeline, der passer til et polstret og rummeligt løbebælte, så du kan have hænderne fri, samt en sele til din hund. Hvis I løber når det er mørkt, anbefaler vi også refleksjakke og lygte til din hund. Se udvalget til at holde jer sikre i mørket.

Det rigtige udstyr til din løbetur med hund


sikkerhedslygte til hund

Sikkerhedslygte

løbebælte med line

Løbebælte med line

refleksjakke til hund

Refleksjakke

Hundblink til hundehalsbånd

Blinki lygte

Reflekssele til hund

Reflekssele

LED løbeline

Løbeline LED

Hvordan ved jeg, om hunden er overanstrengt af at løbe?

Din løbetræning skal altid være tilpasset til din firbenede ven: Tilpas dit tempo og din distance til din hund. Du kan holde øje med følgende advarselstegn på, at hunden er overanstrengt:

  • Kraftig, hurtigt og vedvarende åndedræt og forpustethed
  • Hunden begynder at løbe langsommere eller måske ligefrem gå
  • Hunden trækker læberne tilbage og blotter tænder - kan være tegn på smerte
  • Hunden halter under eller efter I har løbet

Vær opmærksom på de første symptomer på træthed og stop derefter med det samme. En hund, der jævnligt bliver overvældet af for meget løb, vil ikke være så glad for at skulle ud at løbe med dig igen. Sørg så vidt muligt for at det bliver en positiv oplevelse for jer begge to.


Lyst til at vide mere?

Hund der laver agility

Hundesport - hvilken en er den rigtige til dig & din hund?

Hund,. der bliver fodret

Fodervejledning til hund - det skal du vide

Hund kigger ud af vindue

Kan din hund være alene hjemme? Sådan lærer du den det

Hunde i puberteten roder

Hund i puberteten - sådan bevarer du roen