KURV 0
LUK

Indkøbskurven er tom

Kat i transportkasse;

Få katten ind i transportboksen: Sådan lykkes det!

Kender du det? Katten ligger på sofaen og sover tungt. Du forlader rummet for at hente transportboksen, så I kan komme hen til dyrlægen, men da du kommer tilbage et par minutter senere, er katten sporløst forsvundet. Katte synes at have en syvende sans for, hvornår transportboksen bliver taget frem. Som regel forbinder de denne beholder med ubehagelige oplevelser – for det meste et besøg hos dyrlægen eller en rejse til en ukendt destination.


Indhold


Katte kan ikke fordrage dette kontroltab, og de vil gøre alt, hvad de kan, for at undgå transportboksen. Som ejer står du over for et valg: Enten begynder du at lede efter din usynlige kat og bruger derefter masser af tid og tålmodighed på at lokke katten fra gemmestedet ind i boksen. Eller du aflyser tiden hos dyrlægen. For at denne situation slet ikke opstår, giver vi dig et par tips til, hvordan du kan forbedre forholdet mellem din kat og transportboksen.

Sådan gør du transportboksen mere spændende for din kat

For katten er transportboksen ofte et symbol på en ufrivillig tur til et andet sted, der vækker ubehagelige minder. Denne association forstærkes, hvis katten altid kun ser transportboksen, når der skal ske noget, som katten ikke kan lide. Det kan du undgå ved at integrere boksen i dyrets hverdagsmiljø.

Sådan gør du transportboksen mere spændende for din kat:
  • Møbel: Sæt transportboksen i lejligheden, således at den bliver en naturlig del af inventaret. Sørg for, at den altid er åben.
  • Puttehule: Katte elsker huler, som de kan gemme sig i. Gør transportboksen spændende. En puttepude virker indbydende.
  • Snack-bar: Gem af og til en godbid i transportboksen. Dermed lærer katten, at det godt kan betale sig at tjekke boksen engang imellem.
  • Duft: Brug katteurt eller en feromonspray til at gøre transportboksen interessant. Du kan også lægge et stykke tøj, der dufter af dig, ind i transportboksen. Den velkendte duft beroliger katten.
  • Afskærmning: Nogle katte kan godt lide, at de kan se ud gennem gitterdøren under transporten, mens andre bliver endnu mere nervøse af at kigge ud. Sørg i sidstnævnte tilfælde for en afskærmning, for eksempel et håndklæde.

Når katten har accepteret transportboksen som et almindeligt møbel, bliver det meget nemmere at lokke den ind i boksen ved behov og derefter at lukke døren ubemærket: En godbid er som regel et godt lokkemiddel, der forhindrer, at dyret bliver mistroisk. Med lidt god forberedelse kan du forhindre transportboks-dramaet for både dig og din kat. Det er vigtigt, at du hurtigt integrerer denne kattekurv i møblementet, når I kommer hjem fra dyrlægen igen. Rengør boksen for at fjerne eventuelle lugte fra dyrlægens praksis. Det er vigtigt, at du holder dig til denne rutine. Det kan godt tage et par dage, inden katten igen har tillid til transportboksen, men nu forbinder den ikke kun boksen med dårlige erfaringer.

Hvis du er nødsaget til selv at putte katten ind i transportkassen, kan du evt. prøve at sætte transportkassen på skrå, og putte katten ind med bagenden først. Mange katte reagere ikke positivt på, at blive puttet ind i en transportkasse, med hovedet først.

Hvor stor skal en transportboks til kat være?

Når du køber en transportboks til din kat, skal du vælge en model med et aftageligt låg. Denne funktion gør det nemmere at håndtere boksen og katten. Derudover skal transportboksen være stor nok til, at katten kan sidde behageligt i den, så store katteracer har brug for en XXL-model. Du må aldrig transportere mere end én kat pr. boks, for så kan dyrene ikke skabe afstand til hinanden i tilfælde af, at de går i panik. Boksens låse skal være nemme at håndtere, men katten må ikke kunne åbne boksen selv ved at stikke en pote ud imellem tremmerne. Sørg endvidere for, at håndtaget gør det behageligt at bære boksen.

I nogle tilfælde kan man med fordel vælge en transportkasse, der også har en låge foroven. Dette kan i nogle tilfælde gøre det lettere at få katten ind i transportkassen. 

Som et alternativ til transportboksene, som er lavet af stabilt kunststof, kan man købe transporttasker til katte, og disse tasker ligner sportstasker. Ud over en lav vægt har taskerne den fordel, at de er fleksible, så du for eksempel kan placere katten under din stol i venteværelset. Nogle katte kan bedst lide de bevægelige underlag, mens andre slet ikke kan lide dem. Både tasken og kunststofboksen skal være nemme at rengøre.

Her skal man blot være opmærksom på, at har man en kat der virkelig ikke bryder sig om at blive transporteret, er disse tasker noget mere skrøbelige, og det tager ikke en katteklo mange sekunder at rive en lynlås op, eller at flå noget stof i stykker, hvis katten ikke ønsker at være lukket inde. 

Hvilke transportbokse egner sig til længere rejser?

Turen hen til dyrlægen i bil eller bus er ikke det eneste tidspunkt, hvor katten skal ind i transportboksen. Også hvis I skal ud at rejse med tog eller måske endda med fly – i forbindelse med en ferierejse – kan det ikke undgås, at katten skal tilbringe en del tid i transportkassen.

Typisk må du tage en transportboks med en størrelse på op til 55 x 40 x 20 cm (IATA-norm) med op i kabinen på et fly. Boksens og kattens samlede vægt må ikke overstige 8 kilogram. En medrejsende kat skal desuden registreres i god tid hos flyselskabet. Husk altid at kontakte flyselskabet på forhånd, når du skal rejse med dit dyr.

Til den videre rejse med bil, tog eller bus får du brug for en større boks, som katten bekvemt kan strække sig i. Eftersom katten ikke kan forlade transportboksen for at gå på toilettet, kan du lægge sugende bind ind i boksen eller sætte et rejsetoilet til katte ind i kassen. Du kan købe et engangstoilet, der er lavet af komposterbart pap, til dette formål. Madskåle, der kan anbringes i boksen til rejsen, er ligeledes en del af rejsetilbehøret.


Lyst til at vide mere?

kat

Fuldfoder og kosttilskud til kat - værd at vide

Kat i et træ;

Slip katten ud: Den kattesikre have