KURV 0
LUK

Indkøbskurven er tom

Hunde der leger

Socialisering af hunde – en god start på et fælles liv

Blandt hundeejere hører man igen og igen, at hunden skal være godt socialiseret. Men hvad betyder det egentlig, og hvordan kan du socialisere din egen hund? Mange hundeskoler har haft lukket under pandemien. Få mere at vide om hvalpens og den unge hunds vigtige socialiseringsfase. Men også ældre hunde eller hunde, der kommer fra et dyreinternat, kan med tålmodighed og konsekvens stadig blive socialiseret.


Indhold


Hvad er en godt socialiseret hund?

Når man taler om en godt socialiseret hund, betyder det, at dyret allerede som hvalp har lært at kommunikere passende med artsfæller, men også med andre levende væsner. Den forstår at tyde kommunikationssignaler og som følge deraf at opføre sig hensigtsmæssigt i sociale situationer. Samtidigt er hunden i stand til at reagere på sine omgivelser og ændrede situationer og forstår at håndtere dem afslappet. Uanset, om en baby pludselig skriger ved siden af den, eller sporvognen kører lige forbi den. For en godt socialiseret hund udgør uventede hændelser, fremmede mennesker eller støj som regel ikke noget problem. Den socialiserede hund følger dig relativt angstfrit igennem livet, den kan dog stadig være forsigtig af natur.

Hundehvalpe leger

Kort sagt:

En hund, der er godt socialiseret, er en pålidelig partner, som håndterer hverdagen sammen med dig med bravur. Hunde, der er ængstelige og ikke hviler i sig selv, kan ved ukendte hverdagssituationer begynde at gø, panisk søge flugt eller blive aggressive, hvilket kan gøre din og din hunds dag anstrengende og problematisk.

Socialisering af hunde: Hvorfor er det så vigtigt?

I alderen fra den fjerde til omkring den 20. leveuge er hvalpe særdeles modtagelige for nye stimuli, mennesker og situationer. Når de i denne livsfase konfronteres med noget nyt, og oplever de denne erfaring som positiv, husker de også oplevelsen som positiv. Omvendt gælder naturligvis også: Negative oplevelser bevares i hukommelsen og medfører, at hunden undgår dem eller reagerer ængsteligt på dem.

Træning og leg med din hund


Hundeline

Hundeline

Godbidder

Træningsgodbidder

Agility slalom pinde

Agility slalom pinde

plysdyr hund

Plysdyr

Hundelegetøj

Hundelegetøj

snackdummy

Snackdummy

tyggeben hund

Tyggeben okse

Sådan socialiserer du din hund

Som regel får du hvalpen fra den ottende leveuge, altså omkring fire uger efter starten på socialiseringsfasen, eventuelt også en eller to uger senere. En god opdrætter overdrager en hund til dig, der allerede fra den fjerde uge har lært artsfæller, mennesker og vidt forskellige påvirkninger fra omverdenen at kende. Du skal nu fortsætte opdrætterens arbejde, når hvalpen er flyttet ind.

Da hunde oplever en følsom fase i tiden imellem den ottende og tiende uge, når de skal flytte, hvor de er mere tilbageholdende og forsigtige over for nye ting, skal du være særdeles skånsom med hvalpens indflytning. Giv det nye familiemedlem masser af tid til at udforske de nye omgivelser og lære husstandens mennesker og dyr at kende. Overvæld ikke hunden med overdreven opmærksomhed, og vær ikke omklamrende over for hvalpen. Når hunden efter et par dage har fundet sig til rette, kan du langsomt og skridt for skridt introducere den for ting og situationer, som den vil møde igen og igen fremover i sin hverdag.

Socialisering af hunde: Tips og tricks til hverdagen

  • Overvej i ro og mag, hvilke situationer, lyde, teknisk udstyr, omgivelser og levende væsner hunden vil blive konfronteret med i hverdagen. Det kan være lyden af støvsugeren, køreturen med bussen eller omgang med små børn. Præsentér hunden for disse nye ting lidt efter lidt, og sørg for, at disse møder sker positivt for hvalpen.
  • Tag på afvekslende udflugter med hvalpen. Det kan være en tur på landet, hvor hunden møder får eller køer, eller en tur til byen, hvor den skal vænne sig til større menneskemængder, elevatorer eller rulletrapper. Gør det langsomt og tålmodigt, og overbelast ikke hunden.
  • Konfrontér også hunden med de vidt forskellige typer mennesker og menneskers forskellige måder at kommunikere på. Det er vigtigt, at dyret ikke senere er bange for store mænd, handikappede personer eller små børn.
  • Gå tur med hunden på forskellige underlag i forskellige omgivelser. Det kan være en gåtur i skoven, et besøg på en sportsplads eller at gå over metalbroer.
  • Find en god hvalpeskole i nærheden af dig, og deltag i et hvalpekursus. Her lærer den firbenede at omgås og kommunikere med andre artsfæller af forskellige racer med forskellige karakterer. Derudover fremmer fælles øvelser båndet imellem hund og hundeejer. Udvekslingen med hundetræneren og de andre hundeejere hjælper dig til at tyde og forstå din hund bedre.
  • Uanset hvor vigtig hundeopdragelse og socialisering er, må du aldrig glemme, at du og hunden også skal have det sjovt. Sæt aldrig dig selv og hunden under pres, men grib det hele positivt an.
Hund trænes med godbid

Redaktionens tip:

Hunde lærer meget af hinanden, så møder med andre hunde i en legegruppe eller i parken er i første omgang en god ting. Men vær dog på vagt ved stridigheder mellem hundende - "Hundene skal nok selv finde ud af det" er noget der ofte bliver sagt, men denne indstilling er i mange tilfælde ikke hensigtsmæssig. Skrid ind, så snart du ser, at din hund terroriserer en anden eller bliver offer. Dårlige oplevelser med artsfæller kan være traumatiske!

Det du behøver til hverdagen med hund


tørfoder til hund

Tørfoder Real Nature

Transporttaske til hund

Transporttaske

Hundesele

Hundesele

Hundesenge

Hundeseng

Hundetæppe

Hundetæppe

Hømhøm poser

HømHøm poser

HømHøm pose holder

Poseholder

Sådan opdrager du en ældre hund

Naturligvis lærer unge hunde hurtigere end voksne. De er mere nysgerrige og lærer gennem leg. Men den gode nyhed er: Hunden kan lære hele livet. På samme måde som en ældre hund kan vænne sig til at tigge, når den har succes med det, kan man også vænne den af med det igen. Fordelen ved at opdrage en ældre hund er, at den som regel allerede er stueren, er roligere og ikke lader sig aflede af ydre påvirkninger – fordi den allerede kender dem. Opdragelsen er mere kompliceret, fordi dens adfærdsmønster har sæt sig fast i løbet af årene. Konsekvens og tålmodighed er efterspurgt – især af dig!

Er hunden aggressiv over for andre hunde eller mennesker? Gør den konstant? Skaber den uorden i hjemmet, når du lader den være alene? Så kontakt en hundetræner, så I sammen kan finde ud af, hvorfor din hund forholder sig, som den gør. Så snart du ved det, kan træningen bedre tilpasses.

Hund trænes

Brug for råd og vejledning til hverdagen med hund? Meld dig ind i poteklubben og modtag nyheder, tilbud og vejledning direkte i din indbakke. Du kan også chatte med vores ekspertpanel hver torsdag kl. 20.30 på vores facebookside eller lytte til vores podcast.

Lyst til at vide mere?

Hund kigger ud af vindue

Kan din hund være alene hjemme? Sådan lærer du den det

Hund ligger i sofa med mand med pc

Sådan får du det til at fungere med hunden på hjemmekontoret

Kvinde giver hund high five

Sådan kommer du afslappet igennem hverdagen med din hund

Hunde der graver på stranden

God ferie - sådan får du en uforglemmelig ferie med hunden