KURV 0
LUK

Indkøbskurven er tom

Sådan får du en velopdraget hvalp

Inden du går i gang med disse øvelser, er det vigtigt, at du ved at hvalpen ikke kan koncentrere sig ret længe af gangen, derfor er det vigtigt, at du ikke træner andet en et par minutter. Hvor efter I så tager en pause sammen. Du skal også vide, at hunden lærer og husker i billeder, derfor er det forvirrende for hunden at træne f.eks. sit og dæk lige efter hinanden, træn i stedet først sit, hold en pause og træn så dæk senere.


 

AT KENDE SIT NAVN

At den kender sit navn er jo et must, og du kan lære hunden sit navn at kende ved at sætte dig på gulvet med nogle godbidder, og sige hundens navn, gerne med en glad stemme, hver gang hunden kigger op på dig får den en godbid, navnet hænger ret hurtigt ved, og det bliver jo brugt rigtig meget, så der er ikke den store fare for at hvalpen ikke lære sit navn, I skal dog passe på at den ikke bliver døv over sit navn. Med døv mener vi, at nogle hunde, hvis de hører deres navn konstant, lukker af og ikke reagere på deres navn længer, hvis det bliver brugt heletiden og igen, og måske i negative samenhænge, så sker det altså, at de lukker af for deres navn. Vi kender jo godt naboen, der kan kalde og kalde, og hunden kommer aldrig, så brug navnet fornuftigt, og lad være med at misbruge det, det får både I, og hvalpen mest ud af.

 

LÆR HUNDEN AT KOMME NÅR DU KALDER

Dette kan læres på mange måder, og en god sjov måde er f.eks. at lege gemme leg med hunden på gå turen, gem dig bag en busk eller et træ, og kald på hunden, når den kommer glad hen til dig, får den en godbid og masser af ros, I kan også lege dette i haven eller huset, det vigtigste er bare, at hvalpen synes det sjovt, og at den får masser af ros og en godbid, når den finder dig.

 

KONKAKTTRÆNING

Kontakttræningen er grundlag for en arbejdsvillig hund, som er opmærksom på dig og dine bevægelser.

Hvordan du lærer din hvalp en god kontakt foregår ved at have den i snor, derefter gå 3 skridt frem, stoppe op (i starten skal du måske lige sige hundens navn for at få den til at kigge op) også vente til hunden sætter sig foran dig og ser dig i øjene, så snart den gør det, får den et "DYGTIG" og sin godbid. Under denne øvelse er det vigtigt at godbiden er klar i din hånd, men at du har din hånd på ryggen, da hunden ellers vil kigge på hånden og ikke i dine øjne.

Når hunden har lært at se op i dine øjne hver gang, du stopper op efter de 3 skridt, kan du begynde at sætte krav til at kontakten skal holdes længere og længere, inden godbiden kommer. Start f.eks. med at tælle til 5 og kigger hunden stadig, får den sin godbid, mister den kontakten, skal du blot dreje rundt og gå tre skridt igen.

 

SIT

Det er en god ide at komme igang med sit træningen. Og du lærer hunden at sitte ved at have en godbid i hånden, som du så fører over hundens hoved, og dette får som regel hunden til at sidde. Du kan evt. også have godbidden i hånden, og så vippe hånden op og ind mod dig selv, dette giver det samme resultat med, at hunden vil sætte måsen ned for at følge godbidden. Så snart hunden har sat sig, får den et "DYGTIG" og en godbid. Du skal ikke bruge "sit"-komandoen de første mange gange, først når hvalpen forstår at tegnet betyder at sidde, kan du begynde at lægge kommandoen på.

 

DÆK

Før du begynder med denne øvelse og komando, er det vigtigt, du husker, at dæk er en ubetinget komando. Det betyder, at når hunden har lært at lægge sig ned ved denne komando, så skulle du gerne kunne stole på, at den gør det. Altså er I ude og gå, og hunden pludselig er på vej over en vej så skulle du gerne kunne sige dæk, og hunden lægger sig og bliver det til, at du giver den lov til at gå vidre.

Det betyder altså, at du KUN må bruge dæk i træningen, og ikke i f.eks. huset, hvor du vil have hunden til at lægge i sin kurv, der må man så istedet bruge en anden komando som feks. "læg dig". Du lærer din hund at dække ved at lokke den i sit med godbiden unden brug af sit komando, derefter når hunden sidder, kører du godbiden ind og ned langs brystet på hunden, og hunden skulle gerne synke ned, derefter trækker du godbiden lidt ud fra hunden, så den gerne skulle komme helt ned og ligge. Så snart det sker, er det "DYGTIG", og hunden får godbiden.

Denne øvelse kan være lidt krævende, da nogle hunde skyder rumpen i vejret, eller på andre måder undgår at lægge sig helt ned, så vi kan kun sige tålmodighed og øvelse gør mester. Når hunden har lært at lægge sig på denne måde, kan I begynde at lægge kommandoen på, og her må I huske at skelnde mellem træning og hverdag - altså dæk og læg dig.

 

BLIV

Det kan være en god ting at hvalpen og den voksne hund kan blive, hvor den får besked på, men igen gælder det at bliv er ubetinget, altså skal man ikke lægge sin hvalp i kurven og sige bliv, da den temmelig hurtigt vil være ude af kurven igen. Så brug også kun denne komando under træningen.

At blive på et sted mens ejeren bevæger sig væk kan være rigtig svært at håndtere, når man er en lille hvalp. Hvalpen har en usynlig cirkel omkring sig, som er stor hos nogle hunde og meget lille hos andre, når vi bevæger os uden for denne usynlige cirkel, bliver hunden utryg, og dens instinkt siger den, at den skal følge med flokken, så den ikke bliver efterladt. Derfor tager denne øvelse tid, nogen hunde kan kun tåle, at man går et enkelt skridt tilbage, hvor andre måske kan tåle, at man går flere meter tilbage, så væben dig med godbidder, tålmodighed og masser af ros, når du træner bliv.

Øvelsen kan også være nemmere for hunden at lære evt. I huset, hvis der er ro på, og hunden føler sig tryg, hvor det kan være meget sværere for den at lære øvelsen over på marken eller i skoven. Du får hunden i sit med godbiden, så rækker du dig hånd flade mod hunden og siger bliv (hånden med godbidden er nu på ryggen, så den ikke frister hunden), du træder langsomt et skridt tilbage, mens du siger bliv efterfulgt af dygtig, så bliv, så dygtig, så bliv, og du skal her være meget opmærksom på, om hunden viser tegn til at ville rejse sig, hvis ikke kan du måske tage et skridt mere baglæns, mens du siger bliv, dygtig, bliv, dygtig. Når du er nået et skridt eller så langt hunden tillader uden at være urolig, skal du tilbage og belønne hunden. Dette foregår meget langsomt, mens du stadig siger bliv, dygtig, bliv, dygtig. Når du er helt henne ved hunden, sætter du dig langsomt ned på hug, og først her kommer godbiden frem fra din ryg, og hunden får den. 

Hvorfor er det vigtigt at sige dygtig hver gang, du har sagt bliv? Fordi hunden skal vide, at det er rigtigt, at den bliver sidende, og at det er det, du vil have den til. Når hunden bliver mere tryg ved denne øvelse, vil du opleve, at du kan komme længere og længere tilbage, inden hunden rejser sig.

Her var lidt øvelse; I kan træne sammen hjemme, og vi kan kun anbefale, at I melder jer til et hvalpe old, hvor hvalpen kan blive socialiseret med andre på ca. samme alder, og I kan lære en masse værktøjer til at tackle de spørgsmål og problemstillinger; I måtte komme ud for. Vi skal også lige sige, at der i dag er så mange forskellige måder at træne hund på, og dette er blot vores forslag til, hvordan I kan træne de øvelser, vi har beskrevet her.

Vi ønsker jer god fornøjelse med træningen, og i din Maxi Zoo kan du finde lokale træningssteder og klubber, som vi anbefaler jer at kontakte med henblik på tilmelding til hvalpetræning, og hvem ved måske bliver I bidt af det, og bliver de næste danske mestre i lydighed.