KURV 0
LUK

Indkøbskurven er tom

Kat udenfor

Flytning med kat – af sted til den nye bolig

Katte er meget trofaste over for deres revir og kan ikke lide at forlade deres kendte omgivelser. Det sker regelmæssigt, at en udekat prøver at ”finde hjem” til den tidligere bolig efter en flytning. Ét er helt sikkert: En flytning betyder endnu mere usikkerhed og en endnu større omvæltning for en kat end for mennesket. Men ved hjælp af et par gode tricks kan forandringen håndteres på en god måde for alle involverede parter.

Indhold


Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg flytter med min kat?

Hvis du selv har prøvet at flytte, ved du alt om den uundgåelige stress: Alt i huset bliver taget frem og pakket ned, og intet er, hvor det plejer at være. Herudover bruger du al din tid på at forberede en hel masse. Mange selvbevidste katte deltager i flytningen med så stor interesse, at man kunne fristes til at tro, at de også gerne vil hjælpe med at pakke.

Men følsomme eller ængstelige katte føler sig truet af virvaret: Velkendte genstande forsvinder en efter en, reviret ser anderledes ud hver dag, menneskerne har travlt, og ingen har tid til at lege eller kæle. Det er helt klart, at en bolig, som man er i gang med at flytte ud af eller ind i, er som et krigsområde for mange katte. Du skal forhindre, at katten går i panik, utilsigtet bliver pakket med ned i en flyttekasse, eller starter en protestaktion mod virvaret ved at tisse over det hele eller blive aggressiv.

Hvis det er muligt, skal du sende katten på ferie under flytningen. Nye omgivelser er stressende for en kat, og det gælder også for et midlertidigt ophold et fremmed sted. Men det er stadig bedre, end at katten oplever selve flytningen. Et kort ophold hos nogle venner eller på en kattepension betyder samtidig, at du ikke også behøver at bekymre dig om din kat midt i flytningen. Hvis det ikke er muligt at sende katten på ferie, skal den lukkes inde i et separat rum, der allerede er blevet tømt, såsom badeværelset, på flyttedagen. Sæt foder, kurven, kattebakken og lidt legetøj frem til katten.

Kat i en papkasse

Hvordan skal jeg forberede de nye omgivelser?

Når det hele er blevet båret ind i den nye bolig, og de fleste ting er blevet stillet på plads, kan katten flytte ind.

God forberedelse forud for kattens ankomst:
  • Fastedag: På selve flyttedagen skal katten kun have en lille smule foder, så uroen ikke bliver til maveproblemer. Dette gælder naturligvis ikke i tilfælde af lange flytteafstande.
  • Første dag: Hent selv din kat på feriestedet, og udforsk derefter den nye bolig sammen med din kat.
  • Ro og tålmodighed: Især hvis der er mange kilometer mellem den gamle og den nye bolig, og katten har rejst langt med bil eller fly, skal du starte med at tilbyde katten et roligt sted i et allerede udpakket rum, hvor katten kan slappe af og vænne sig til det nye sted.
  • Velkendt inventar: Sørg for, at alle kattens ting bliver flyttet med. En flytning er det dårligste tidspunkt at købe nyt katteudstyr på. Katten har meget brug for velkendte genstande og lugte.
  • Indretning: Hvis det er muligt, skal du placere de møbler, som du har taget med, som i den gamle bolig. Dermed kan katten bedre orientere sig.
  • Selskab: Lad katten være alene så meget som muligt i de første dage efter flytningen. Kæl og leg meget med katten – også selvom du har travlt i denne fase.
  • Køb ind: Sørg for, at du allerede har indkøbt foder og kattestrøelse forud for flytningen, så du er godt forberedt, hvis du ikke har tid til at købe ind i de første dage efter flytningen.

Hvorfor vender katte tilbage til den tidligere bolig?

Katteejere, der flytter til en ny bolig i nærheden af den gamle, fortæller tit, at deres udekat hele tiden forsøger at vende tilbage til den gamle bolig. Hvis du kun flytter et par gader eller kilometer væk til et sted, som din udekat kender fra sine udflugter, er det svært at få katten til at forstå, at den fra nu af bor et andet sted. Kattens motivationsfaktor er helt tydelig: Kattens eksisterende revir, herunder huset, skal stadig kontrolleres og besøges, så ingen anden kat kommer og ”overtaget” stedet. Også derfor er det vigtigt at holde udekatte inde i et stykke tid, så de ikke kan tage på udflugt.

Hvor længe skal katten have ”husarrest” i den nye bolig?

Katte, der stadig skal have lov til at gå frit omkring udenfor, skal holdes inde i den nye bolig i mindst fire uger. Det er nødvendigt, for at dyret lærer de nye omgivelser at kende som sit basisrevir og ikke hele tiden forsøger at finde den tidligere bolig. Den perfekte situation er, hvis katten er vant til at gå med sele, for så kan I udforske de nye omgivelser det nye sted sammen.

Når katten igen bliver lukket ud, skal du i første omgang fodre den én gang om dagen, og det skal være, når den vender hjem. Dermed forbinder katten stedet med foder. Begræns udetiden: Efter en lang gåtur skal katten blive i boligen i et stykke tid. Sørg for at opdatere registreringen via mikrochip eller en tatovering med den nye adresse.

Hvis den nye boligsituation ikke længere tillader, at katten kan være ude, skal du sørge for masser af beskæftigelsesmuligheder til katten. Du kan dog godt regne med, at den protesterer vildt.


Lyst til at vide mere?

kat

Fuldfoder og kosttilskud til kat - værd at vide

Kat i transportkasse;

Sådan får du katten ind i transportkassen