KURV 0
LUK

Indkøbskurven er tom

kaninhop

Kaninhop og andre sjove lege: aktiviteter for kloge kaniner

Kaniner kan meget mere end bare at gnave og se søde ud: Disse dyr elsker at bevæge sig, og de er meget hurtige. De kan præstere en helt utrolig hastighed, springkraft og bevægelighed. Det er svært at slå en kanin, når det drejer sig om at løbe, springe op i luften og overvinde forhindringer. Desuden er kaniner meget intelligente. Heldigvis – for at overleve i naturen skal de altid være opmærksomme og kunne tilpasse sig omgivelserne. En huskanin besidder også alle disse gode egenskaber, men de bliver desværre sjældent brugt, når kaninen lever i en indhegning. Skab udfordringer for din kanin og leg med den: Du vil blive overrasket over, hvad den kan.


Indhold


Hvorfor skal jeg lege med min kanin?

Mange folk tror, at kaniner er passive dyr, men det passer ikke. Hvis man observerer en kanin i løbet af dagen, ser det måske ud, som om den mest ligger og slapper af. I virkeligheden bevæger kaniner sig mest i dæmringen, og har en stor bevægelsestrang tidligt om morgenen og om aftenen. Hvis du slipper din kanin løs, vil du kunne observere, at den udforsker sine omgivelser, springer op på møblerne, inspicerer åbne skabe og udviser stor interesse for alt, hvad den finder undervejs.

For at denne udforskningstrang ikke skaber problemer, såsom ”vandalisme” på træmøblerne eller permanente forsøg på at slippe ud, skal du opfordre din kanin til at lege. Lege styrker også dit forhold til dyrene. Ligesom katte er de fleste kaniner legesyge dyr, der elsker at interagere med deres ejer – især, hvis de får en godbid for det. Kaniner kan lære små tricks og er som regel også interesseret i en spændende parkour med forhindringer. Passende, mentale udfordringer sørger for, at kaniner forbliver kloge og livlige, og tilstrækkelig motion gør, at dyrene også er i god form og sunde. Det kan altså godt betale sig at planlægge tilstrækkelig tid til at lege sammen hver dag.

Hvilke kaninlege kan man bruge?

Hver enkelt kanin har sin helt egen personlighed og sine individuelle talenter. Find ud af, hvad dit dyr er god til og godt kan lide. Hvis en kanin viser sig at være ekstremt intelligent, er søgelege, aktivitetslegetøj eller opgaver, hvor den skal løse problemer, det helt rigtige valg. Er dit kæledyr ikke specielt klogt, men elsker det at bevæge sig meget hurtigt? Så er forhindringsløb en god udfordring til disse sportslige kaniner. Ved hjælp af egnet legetøj, som kan bruges til at gemme, klatre på og gnave i, kan kaninerne også beskæftige sig alene i et stykke tid. Du kan også prøve andre lege:

Kaninlege:
  • Intelligens- og søgelege
  • Åbne en lille dør ved at trykke eller trække den op
  • Reagere, når kaninens navn eller en kommando bliver sagt
  • Koordinationslegetøj såsom foder- og høbolde
  • Tunneller, broer eller rør (det er vigtigt, at de er lavet af et naturmaterialer, der er egnet til små kæledyr)
  • Snusemåtter
  • Gemme- og fangelege (sidstnævnte kun, hvis kaninen er tam og modig)
  • Springe over eller gå igennem forhindringer
  • Lave små trick, f.eks. ”sit” eller ”giv pote”
  • Parkour med forhindringer til kaninhop

Selv den daglige fodring kan blive til en leg, som holder dyrene i god form. Et hængende urtebundt, som kaninerne skal prøve at nå op til, eller en godbid, der er gemt helt nede på bunden af en papkasse fyldt med avispapir, motiverer kaninerne til at arbejde for foderet.

Hvilke forhindringer egner sig til kaninhop?

Kaninhop er agility for kaniner: I 80erne opdagede kaninopdrættere i Skandinavien, at disse dyr var interesserede i en parkour med forhindringer, og at de åbenbart godt kunne lide at afprøve deres koordinationsevne på denne måde. Som ved den velkendte koordinationssport for hunde viste det sig, at kaninerne sagtens kunne klare sådanne udfordringer. Man bruger kaninernes naturlige bevægelsestrang og nysgerrighed til at motivere dem til at deltage, og på samme måde som ved alle andre lege med dyr, må tålmodighed, ros og godbidder ikke mangle. Kaninhop må dog kun udøves med kaniner, som ikke er ængstelige, og som er i god fysisk form. Der arrangeres officielle kaninhop-turneringer, hvor kaninen har en speciel kaninsele med snor på og gennemfører parkouren sammen med ejeren.

kanin på hø

Udstyret til kaninhop består – som ved hunde-agility – af forhindringer, tunneller, vipper og slalomstænger. De kan købes i passende størrelse i faghandlen, men de er også nemme at lave selv med få materialer. Vær i den forbindelse opmærksom på sikkerhed og stabilitet: Forhindringerne på kaninhopbanen skal være så lette og solide, at dyret ikke kan komme til skade eller blive bange, for ellers mister det helt lysten til at træne. Kaniner er flugtdyr, der søger dækning, hvis de føler sig truede, og de husker og undgår derefter ubehagelige situationer og oplevelser, som forskrækkede dem. Det er vigtigt, at du introducerer din kanin til de forskellige forhindringer gennem leg og motiverer den ved hjælp af positive metoder. Brug for eksempel en godbid til at lokke dyret til at springe over en lille forhindring og ros det, hvis det går med på din idé. Når dyret først har opdaget sammenhængen mellem et hop og en mælkebøtte, begynder det at lave sit trick helt af sig selv.

Fungerer klikkertræning hos kaniner?

Så snart kaninen har lagt sin ”hvalpetid” bag sig, hvilket sker i en alder på mellem fire og otte måneder, bør den være i stand til at koncentrere sig og deltage i en dressurtræning. Kaniner reagerer som regel positivt på den velkendte klikkertræning. I den forbindelse fremmes den ønskede adfærd ved at give en belønning samtidig med, at et akustisk signal lyder. Signalet skabes som regel ved hjælp af en klikker, men generelt set kan man også bruge andre lyde, der ikke forekommer i dyrets sædvanlige omgivelser, eller et specielt signalord.

Dyret lærer at forbinde en lyd med ros for sin adfærd, og signalet udfylder tidsrummet mellem den ønskede handling og modtagelse af belønningen. Klikkertræningen er en særligt god måde at lære kaninen tricks og kommandoer på. Ud over underholdende kunststykker såsom ”sit” eller at rulle rundt er det meget praktisk, hvis dyret lærer at lystre kommandoer såsom ”kom” og ”nej” og at reagere på sit navn.


Lyst til at vide mere?

Kaniner

Sådan leger du med din kanin eller gnaver

Kanin der spiser

Fodring af kanin - det skal du vide