KURV 0
LUK

Indkøbskurven er tom

Hund i transportkasse til bil

Sikkerhed med hunden i bilen

I Danmark er der ikke lovkrav om at hunden er spændt fast under kørsel, ikke desto mindre er det den sikreste løsning. Sikkerhed under kørsel er højeste prioritet, også når det gælder din hund. For ligesom med de andre passagerer i køretøjet, skal din hund også betragtes som en passager, der bør sidde forsvarligt fastspændt, hvis der skulle opstå en farlig situation i trafikken. Om du vælger at benytte sikkerhedsgitter, transportbur, transporttaske eller sikkerhedssele er helt op til dig. Vi kommer dog med nogle anbefalinger, så du kan finde en god løsning. Læs her, hvilket transport- og sikringssystem passer bedst til din hund!


Indhold


Kørsel med hunden – sikkerheden kommer altid først

Hundens størrelse og din bilmodel er bestemmende for, hvilket transport- og sikringssystem der egner sig bedst til din hund
  • Små hunde er bedst sikret i en speciel transportboks – især, hvis du er alene med hunden i bilen.
  • Større og meget store hunde kan ofte ikke være i en boks på bagsædet men har derimod brug for en transportboks af metal, der kan stå i bagagerummet, som også skal være stort nok.
  • Mellemstore racer kan derimod ofte sikres korrekt med en speciel sele og bilens sikkerhedssele.

Transportboks og sikkerhedsseler til hunden: Hvad skal man være opmærksom på?

Grafikken viser dig, hvilke muligheder du har for at sørge for en sikker køretur med din hund.

Den sikreste metode er at placere din hund i en transportboks, såfremt denne anvendes på en dyrevenlig måde og har tilstrækkelig plads i bilen. De sikreste, aflåselige modeller af metal, som skrues fast på bagagerummets bund, er kun egnede til en stationcar eller andre biler med store bagagerum.

Transportboksen har mange fordele:
  • I tilfælde af en ulykke kan hunden ikke blive kastet rundt i bilen
  • ”Buret” beskytter hunden mod stød i tilfælde af en kollision med en anden bil

Det afhænger af din hunds størrelse og fastspændingsmulighederne, om det giver mening at placere en transportboks på bagsædet. Sådan en transportboks er især en fordel, hvis din hund er helt lille og ikke kan spændes fast ved hjælp af en sikkerhedssele.

Husk på: Det er yderst vigtigt, at transportboksen bliver spændt fast på sædet med seler. Du må ikke sætte transportboksen i spænd mellem ryglæn og bagsæde, for der kan dyret blive klemt fast i tilfælde af en ulykke. Desuden er det for varmt for dyret. Hvis din hund har det varm i transportburet, kan du købe en køle ventilator. Det anbefales stadig ikke at du efterlader hunden alene i bilen, slet ikke på varme dage.

Det anbefales ikke at lade dyret sidde i bagagerummet uden at være fastspændt under kørslen, da det kan komme alvorligt til skade eller dø i tilfælde af en kollision med en anden bil, hvis den ikke sidder i en fastspændt transportboks. Et gitter oven over bagsædet sørger i det mindste for din sikkerhed. Ikke alle hunde vil sidde i en boks, ikke alle hundeejere vil bakse med en transportboks, og ikke alle biler er lige velegnede til brugen af transportbokse. Et godt alternativ, der samtidig er sikkert og billigt, er anvendelsen af specielle brystseler og sikkerhedsseler til hunden i bilen. I den forbindelse behøver du ikke at flytte rundt på noget, og hunden sidder i kabinen i nærheden af sin ejer.

Vores tip:

Køb et specielt beskyttelsestæppe for din egen og for bilens skyld, så du kan beskytte gulvene og sædebetrækkene mod hundeklør og -hår.

I Maxi Zoo rådgiver vi dig gerne til enhver tid i butikken for at finde den bedste, individuelle løsning til dig og din hund.


Udstyr til sikker kørsel med hund

Transportboks: En transportboks, som er fastgjort i bagagerummet vil i de fleste tilfælde være den sikreste løsning. Specielt store hunde kan have gavn af en trasnportboks. Små hunde kan sidde i en transporttaske på bagsædet, som er fastgjort til sikkerhedssele systemet.

Transportboks

Sikkerhedsgitter: Sikkerhedsgitter eller sikkerhedsnet til opdeling mellem bagagerummet og bilens kabine, er med til at sikre at hunden ikke kastes gennem bilen, hvis der sker en ulykke under kørsel. Det er både mere sikkert for hunden og for passagerene.

Sikkerhedsgitter

Sikkerhedssele: En sikkerhedssele, kan sikre din hund under kørsel. Her vil du ofte købe sele til din hund, i den ønskede størrelse og derudover en line til at fastgøre selen til bilens sikkkerhedssele system.

sikkerhedssele

Gitter til vindue: Specielt om sommeren kan det være dejligt at få frisk luft ind gennem vinduet under kørsel, men det kan være en stor fordel at have et gitter op for vinduet, hvis din hund ikke helt kan styre friheden og synes at vinduet er meget spændende.

gitter til bilvindue

Bagsædebeskyttelse: Hvis din hund sidder enten på bagsædet eller på forsædet under kørsel, med en sikkerhedssele, kan det være en fordel at anskaffe sig bagsædebeskyttelse eller forsædebeskyttelse. Sædebeskyttelse er nemt at vaske og beskytter dine bilsæder imod ridser og snavs.

sædebeskyttelse til bil

Bagagerumsmåtte: Hvis din hund ligger i bagagerummet under kørsel, kan det være en fordel med en bagagerumsmåtte, som gør det mere behageligt for din hund og som beskytter bagagerummet. Måtten kan let tørres af. Om sommeren kan du også bruge en kølemåtte, så din hund kan blive kølet ned under kørsel.

Bagagerumsmåtte

Er din hund urolig under kørsel? Hvis din hund er utryg ved at køre i bil, findes der forskellige måder at berolige den på. Brug f.eks. Adaptil Transport Spray: sprayen sprøjtes i bilen eller i transportboksen 10 min. før kørsel. Feromenerne i sprayen vil berolige din hund. Effekten aftager efter ca. 2 timer. Adaptil har også Calm-on-the-go halsbånd med lignende effekt både til voksne hunde og Junior halsbånd til hvalpe.

adaptil transport

Sådan kan du vænne din hund til en sikker køretur

For at din firbenede ven sætter sig ind i transportboksen uden at brokke sig, skal den lære boksen at kende som en sikker og behagelig ”hule”. I modsatte fald er der fare for, at du udsætter din hund for en enorm stresssituation. Nogle hunde reagerer med angst og aggression, når de bliver spærret inde. Derfor er det særligt vigtigt, at en transportboks først anvendes i en længere periode i hjemmet, inden du kan bruge den i bilen.

Tips til at vænne din hund til en sikker køretur:
  • Det er bedst, hvis du starter med at introducere din hund til den nye boks som en hyggeplads. Læg et blødt tæppe og noget legetøj ind i boksen, så den måske endda bliver en konkurrent til hundekurven. En t-shirt, der dufter af dig, gør transportboksen endnu mere velkendt. Først når din hund godt kan lide at være i boksen, kan du sætte transportboksen ind i bilen.
  • Du kan motivere din hund yderligere forud for en køretur i den sikre ”hule” ved hjælp af ros og godbidder. Start med korte bilture. Vælg en destination, som din hund bliver begejstret for, i starten – for eksempel en mark eller en hundelegeplads, hvor den må løbe frit rundt. Gentag denne procedure nogle gange, så hunden ikke kun accepterer transportboksen, men også forbinder køreturen i boksen med noget behageligt.
  • Når du spænder din hund fast på bagsædet med en sikkerhedssele første gang, skal du også her starte med en tilvænningsfase.
  • Det er godt, hvis en anden person kører med på de første ture og kan sidde ved siden af hunden for at kontrollere fastspændingen, komforten og sikkerheden ved hundeselen og den specielle sele. Hvis selen borer sig ind i huden, eller hvis hunden vælter rundt på bagsædet i hvert sving, vil den ikke have lyst til at tage med på køretur fremover. Desuden udgør en forkert indstillet sele ikke en sikkerhedsforanstaltning, men derimod en potentiel fare for kvæstelser for hunden.

Hvis din hund får kvalme, bliver bange eller måske endda går i panik under køreturen, skal du indhente råd fra specielle hundetrænere. Forud for lange køreture kan du hjælpe en ængstelig hund ved at give den homøopatiske midler såsom de velkendte Bach-dråber ”Rescue” eller lignende midler. Indhent oplysninger hos en dyrlæge.


Lyst til at vide mere?

Hund,. der bliver fodret

Fodervejledning til hund - det skal du vide

Hund i vandet, der leger

Aktivering & træning af din hund i hverdagen