KURV 0
LUK

Indkøbskurven er tom

Hund i vandet med legetøj

Sådan holder du din hund aktiv og træner den korrekt i forhold til dens race

Som engageret hundeejer falder man igen og igen over de to begreber "racetilpasset beskæftigelse" og "motion for hunde". Oftest efterfulgt af en række beskæftigelsesmuligheder for vores firbenede venner. Men hvilke af disse er de rigtige til netop din hund? Og hvad menes der rent faktisk med det? Det er præcis, hvad vi kan gøre dig klogere på i denne artikel.


Indhold


Hvad betyder racetilpasset beskæftigelse og hvorfor er det vigtigt?

Begreberne "beskæftigelse" og "træning" bliver ofte taget alt for bogstaveligt i denne her kontekst. Det drejer sig ikke om at holde din hund beskæftiget med noget, indtil den bliver træt. På engelsk har man det dejlige begreb "canine enrichment" for det - det drejer sig nemlig om at berige hundens liv. Det drejer sig om at udfylde din hunds dagligdag med muligheder, som giver din firbenede ven mulighed for at udvikle sig inden for dens naturlige adfærdsspektrum. For at kunne udføre naturlig adfærd er et af din hunds basisbehov.

En fornuftig beskæftigelsesstrategi bygger på hundens naturlige adfærd

Det hele behøver slet ikke at være så kompliceret! Tværtimod - vores kæledyrshundes naturlige adfærd omfatter ting som at løbe, grave, rulle rundt, jagte, spore, finde mad, forsvare territorium, lege med andre hunde og at sove længe og dybt. Din hund forventer ikke et 24/7 underholdningsprogram af dig. Hvad den ønsker af dig som førerhund er, at du i din dagligdag medtager nogle opgaver, som den kan løse af sig selv, giver den frihed til at være en hund - alt sammen i et kobbel, hvor den kender sin plads.


Sådan aktiverer du din hund mentalt

Hunde er nysgerrige væsener, som er i stand til at udvikle imponerende problemløsningsstrategier, selv i en høj alder. Hvis vi ikke styrker deres kognitive evner, svinder de ind. Det er, hvad mental træning drejer sig om - at konfrontere din firbenede ven med opgaver, som den får lov til at løse.

Byg små "udfordringer" ind i hundens daglige rutiner. Hertil passer hundelege derhjemme, samt i naturen: næsearbejde, kaste-hente-lege og gemmelege. Enhver træningssituation, som giver den frihed til at tænke og frit træffe sine valg, er god aktivering for din hund.

Det, der er specielt ved hundes problemløsningsstrategier, er, at de ofte er rettet mod et samarbejde med mennesker. Hunde kræver aktivt assistance fra deres ejere, og de er fremragende til at fortolke ansigts- og kropsudtryk hos mennesker. Det er derfor, det er så sjovt at lege med hunde! Men mental træning er ikke kun sjov, det holder også dig mentalt i god form: der er bevis for, at regelmæssig aktivitet og mental stimulering forsinker at demenslignende symptomer opstår hos ældre.

Hvad er den rigtige fysiske træning for din hund?

Der er to faktorer, der stort set besvarer spørgsmålet her: din firbenedes vens helbred og alder. En almindelig falsk opfattelse er, at ældre hunde skal skånes. Det er korrekt, at du ikke skal kræve top præstationerne fra en ældre hund, men for lidt motion svækker specielt musklerne og gør leddene stivere i bevægelserne. Her skal du bruge din sunde fornuft. Fordi det modsatte er kontraproduktivt - selv i forhold til unge hunde i topform. Det er ikke et spørgsmål om at udmatte hunden, indtil den falder om, men det handler om at sørge for at den bevæger sig på en hensigtsmæssig måde og i et hensigtsmæssigt omfang i forhold til hundens race. En lang tur i frisk luft er ofte nok - helst uden snor. Sunde hunde kan måske også lide at løbe, mens du cykler, eller nyder en svømmetur i det kølige vand.

Hvad er social træning og hvorfor er det vigtigt?

En lykkeligt hundeliv indebærer kontakt med andre hunde. Hvis to hunde ikke er en mulighed, så er det vigtigt, at din hund finder firbenede legekammerater på andre måder. Kommunikation og adfærd blandt hunde skal også øves! Hvis din hund tilbringer for lidt tid sammen med andre hunde, kan den mistolke deres kropssprog og reagere med frygt og aggressivt.

TIP: Hvis du ikke kender nogen passende hunde, hvor du bor, så kan det anbefales, at du finder nogen på de sociale medier, som f.eks. Facebook. Der finder du hundegrupper i næsten alle områder, som mødes for fælles aktiviteter.

Hvor megen racespecifik motion har din hund brug for?

Din hund er racespecifik, når den kan foretage sig de aktiviteter, som den oprindeligt blev avlet til. Eftersom dette ofte ikke er muligt, er det op til dig at finde passende erstatninger herfor. En retriever vil for eksempel elske at lege med at hente ting som en dummy-training, mens en husky vil elske at træne på en hundetræningsbane, og en hyrdehund vil elske at lege reibball. Det hjælper ofte at fastlægge en legedato sammen med en hund af samme race. Greyhounds nyder løbelege, terrierer nyder gravelege med masser af knurren for rigtigt at vise sig, og boxere elsker bold- og træklege.

Med nogle brugshunderacer kan det være svært at finde aktiviteter, der passer til racen. Vagthunde, for eksempel, ønsker at vogte en flok og et territorium. Dette kan ikke realistisk lade sig gøre et hvilket som helst sted. For hundens skyld, bør du afstå fra at tage sådanne racer til dig, hvis ikke du kan tilbyde dem en tilværelse, som passer til deres race.

Hvordan ved du, om din hund keder sig eller er overbebyrdet?

Hvis hunde ikke bliver stimuleret tilstrækkeligt, eller hvis de er konstant overstadige på grund af for meget aktivitet, vil det før eller senere give sig udslag i deres adfærd. Interessant nok er tegnene på kedsomhed og frustration ofte de samme som ved for meget arbejde og overstimulation.

Følgende adfærd er tegn på kedsomhed eller overstimulation:

 • Din hund er hyperaktiv og har svært ved at falde til ro
 • Hunden gør hele tiden uden nogen grund
 • Hunden er alt for kærlig
 • Hunden opfører sig impulsivt, er irritabel og har meget lidt tålmodighed
 • Hunden hører ikke efter, når du kalder på den, og går sine egne veje
 • Hunden slikker eller napper i poter eller andre legemsdele
 • Hunden ødelægger eller gnaver i møbler og ting
 • Hunden udviser stereotypier, som for eksempel jagter den sin egen hale
 • Hunden er sløv og virker deprimeret
 • Hunden har ingen appetit eller for meget appetit
 • Hunden er bange for nye ting og kommer sig meget dårligt efter stressende situationer

Vigtigt: Der kan selvfølgelig også være lægelige grunde til en sådan adfærd. I tilfælde af tvivl, skal du altid kontakte din dyrlæge.

Hvor meget tid skal du planlægge at bruge på det?

Det er ikke muligt at give et generelt svar. Dertil er behovene hos de enkelte racer og - ikke mindst - den enkelte hunds personligheder for forskellige. Det er vigtigt, at du planlægger faste tidspunkter i din daglige rutine for din firbenede ledsager. Tre gåtur af i alt mindst to timer er en god start. Gør plads i kalenderen til legetid og stol på dine mavefornemmelser. Og glem heller ikke at tage dig tid til at nusse med hunden i! Hviletid står højt på hundens hobbyliste, for din firbenede ven sover 12 til 14 timer om dagen. På en eller anden måde må din hund jo have tid til at bearbejde alle disse oplevelser!


Lyst til at vide mere?

Hund der laver agility

Hundesport - hvilken en er den rigtige til dig & din hund?

Hund der løber

Løb med hund - sådan bliver I et sporty team

Hund,. der bliver fodret

Fodervejledning til hund - det skal du vide

Hunde i puberteten roder

Hund i puberteten - sådan bevarer du roen